Strømprisene i Norge: Høye, dyre – og uforutsette

Strøm i Norge er en dyr affære. Det er et faktum. Polikerne har et vått ønske om å satse på fornybar energi, men får det liksom ikke helt til i de målestokkene som gjør at vi kan få billigere strøm til husholdningene. Vi har noen fåtall vindmøller, men hindres av “estetiske grunner”. Vi har prøvd med bølgekraft langs den forblåste kysten vår, men det monner ikke. Men vi ender opp med å eksportere i overskuddstider, for så å importere igjen når vi trenger det. Mye av den strømmen du bruker ved å ha PC’en på for å lese dette innlegget, er kraft fra utlandet, og som oftest er det ikke akkurat fornybar kraft.

Så hva kan vi gjøre med dette? Som forbruker har vi få, eller ingen, påvirkning. Dette er en stor og seig materie, som gjør at vi i første rekke bør gjøre det som er er mest fornuftig for oss selv i første omgang; vurdere de forskjellige strømselskapenes tilbud, vurdere om man skal ha fastpris eller spotpris. Noen kraftselskaper reklamerer med “kraft til innkjøpspris” mot et lite månedsbeløp som er deres måte å tjene penger på. Det er vanskelig å finne en fellesnevner for alle husstandene i Norge – vi er alle forskjellige, vi har forskjellige behov – også når det kommer til strøm.

Så hva gjør du, når du mottar en regning på 12000,- på strøm, pga at du glemte å levere tallene fra strømmåleren, og sitter nå i saksa. De andre faste regningene som kommunale avgifter, NRK-lisensen og veiavgiften er kanskje heller ikke betalt? Det finnes heldigvis muligheter, og et forbrukslån kan kanskje være en kortsiktig, men god redning når “uhellet” først er ute.

Forbrukslån er nøyaktig hva det heter: Lån til forbruk. Gjerne da uforutsette utgifter, og ting som ikke er helt planlagt. Det er ingen skam å måtte ta et skritt til siden, søke hjelp, og komme seg på fote igjen. Og du vil heretter garantert huske å lese av strømmåleren, slike feil gjør man sjeldent flere ganger. Dersom du har betalt for mye, kan du trøste deg med at du vil få det trukket fra igjen på et senere tidspunkt, men det hjelper deg lite der og da, når du står med regningen i hånda og ikke vet hvordan du skal komme deg gjennom det. Eller forresten, nå vet du det.