Ut på tur, men har ikke råd?

De fleste har opplevd det. Pengene har ikke strekt lenger enn til hverdagen. Til regninger, lån og mat. Sparekontoen har ikke fått tid til å bli fyllt opp. Men så kommer festen. Det vil si ferien, jula, eller det som verre er: lekkasje på badet eller akutt behov for å få vekk den brune panelveggen i stua fra 1970. Eller kanskje litt lykkeligere omstendigheter: et nytt familiemedlem. Forbrukslån kan være løsningen i mange situasjoner, du har jo råd til festen, bare ikke akkurat nå!

Før forbrukslån blir søkt er det viktig å vite hvor mye du trenger, og hvor mye lånet vil koste deg. Både totalt og per måned. Her kan variasjonene være store både når det gjelder rente, nedbetalingstid og gebyrer. De fleste utlånere i dag spør ikke hva forbrukslånet skal brukes til. Men det kan likevel være lurt å undersøke om de kan gi bedre rente hvis lånet skal brukes til for eksempel ny bil, eller annet banken kan bruke som sikkerhet.

Her kan du søke om kredittkort og forbrukslån.

Det beste er selvfølgelig alltid å spare penger slik at man har til krisetider. Det er lett å påpeke det når vaskemaskinen stopper og ungene er tom for klær. Forbrukslån er til for de som i utgangspunktet har ordnet økonomi, men trenger penger kjapt. Det samme gjelder om du plutselig får muligheten til å ta en drømmeferie, eller sofaen du har hatt lyst på lenge er på tilbud. Det viktigste er at du er bevisst på hvor mye du tar opp i lån, hvor kjapt den kan nedbetales og hva du bruker pengene til. Forbrukslån er ikke nødvendigvis løsningen hvis du sliter med gjeld og ubetalte regninger. Da kan refinansiering heller være løsningen.

All lån gir fradrag på skatten, så lenge du ikke har formue som overstiger lånene. Du vil altså spare penger på skatten ved å ta opp forbrukslån. Det vil si, det er rentene som du får fradrag på. Dette er naturligvis ikke en måte å tjene penger på, men kan taes med i betraktningen når du går igjennom din totale økonomi. Er du usikker på om du kan klare å betjene lånet kan det være lurt å ta kontakt med en økonom eller rådgiver før du takker ja til forbrukslån. Det blir fort dyrt om du ikke betaler i tide. Av og til må drømmeferien vike for fornuften – men har du råd så er det deilig å leve livet litt og være spontan!

Kos deg med oppussing, ferien eller den nye spisestuen. Men husk å vit på forhånd at du har råd!