Viktig å tenke på før du refinansierer

Smålån og kredittkortgjeld oppleves for de fleste som dyrt og uoversiktlig. Har du flere av disse er det fort gjort å miste kontrollen og lånene blir dyrere. Refinansiering av alle smålån er for mange en veldig god løsning. De fleste opplever en lavere månedskostnad og ikke minst kun en faktura per måned ved refinansiering.

Det er noen ting man bør tenke gjennom og avklare før refinansieringen utføres. Først og fremst må du få oversikt over beløp som trengs. Legg sammen alle smålån, kredittkortgjeld og privat gjeld. Vet du at det kommer utgifter i nær fremtid som du ikke kan dekke inn ved lønn kan det være lurt å ta med dette også ved søk om refinansiering. Slik unngår du å måtte ta opp nye, dyre smålån.

Når du har fått oversikt over ditt behov, kan du starte innhenting av tilbud. Nedbetalingstid, rente og vilkår kan variere stort hos de forskjellige bankene og aktørene. Det viktigste er uansett at den samlede gjelden blir så liten som mulig, og at du har god nok betjeningsevne slik at ikke lånet blir misligholdt. Lengre nedbetalingstid vil for eksempel gjøre lånet dyrere totalt sett, men kan bidra til at den månedlige kostnaden blir mindre.

Her kan du søke om kredittkort og forbrukslån.

Uansett hvilken aktør du bestemmer deg for, er sannsynligheten stor for at det lønner seg å refinansiere og samle alle smålån. Har du kun ett lån kan det også lønne seg å kikke på muligheten for refinansiering. Kanskje lånet er gammelt og vilkårene utdatert? Har lånet høye renter kan du enkelt undersøke hva du må betale for tilsvarende beløp hos en annen bank. Slik unngår du å kaste penger ut av vinduet – som kan brukes til mye annet morsomt.

Oppsigelse av smålån
Hvis ett eller flere av lånene dine er på vei til å bli sagt opp, kan refinansiering være løsningen. Da vil alle smålånene bli innløst og du får kun ett nytt lån å forholde deg til. Det er imidlertid fortsatt viktig at du har råd til å betjene det nye lånet, hvis ikke blir det fort dyrt ! Du vil imidlertid få et pusterom slik at du ikke lenger trenger å tenke på alle smålånene. Alle kan gjøre feil iblant, og refinansiering kan være din nye sjanse.

Her kan du lese mer om viktigheten av å refinansiere, og om det er det du bør gjøre.